LIFESTYLE /
2024-06-19
Późna wiosna to sezon, kiedy zaczyna się prawdziwy sezon grillowy. Nie ma znaczenia, czy mamy wielkie domy z ogródkami, balkony w apartamentowcach, czy ogródki działkowe odziedziczone po dziadku. Polska grilluje na potęgę. Oto rady ośmiu profesjonalistów jak stać się mistrzem BBQ. Od marynaty mięsa po proces grillowania i nieznane dotąd triki – oto, co powinieneś zrobić… “

Grilluj jak prawdziwy szef kuchni

Późna wiosna to sezon, kiedy zaczyna się prawdziwy sezon grillowy. Nie ma znaczenia, czy mamy wielkie domy z ogródkami, balkony w apartamentowcach, czy ogródki działkowe odziedziczone po dziadku. Polska grilluje na potęgę. Oto rady ośmiu profesjonalistów jak stać się mistrzem BBQ. Od marynaty mięsa po proces grillowania i nieznane dotąd triki – oto, co powinieneś zrobić… “

Przygotowanie sprzętu po zimowaniu 

Zanim zna dobre odpalisz grilla w tym sezonie, dobrze go umyj w gorącej wodzie z płynem, aby dokładnie usunąć wszelkie pozostałości zeszłorocznego grillowania. Idealnie byłoby szorować grill po każdym użyciu, ale dobre dogłębne czyszczenie na początku i na końcu sezonu jest absolutnie niezbędne. 

Podobnie jak w przypadku każdego gotowania na świeżym powietrzu czy rozpalaniu ogniska, musisz upewnić się, że robisz to bezpiecznie i zgodnie z obowiązującymi przepisami. Upewnij się, że grill jest umieszczony na niepalnej powierzchni, takiej jak terakota zewnętrzna, żwir lub płyty chodnikowe, a nie na trawie. Większość grilli ma poręczną podstawę i tacę ociekową, która zbiera tłuszcz i zapobiega jego przywieraniu i spalaniu. 

Zabaw się w prawdziwego szefa kuchni

Zanim rozpalisz ogień, przygotuj mięso i marynaty. Fantastycznie sprawdzają się zielone sosy jak salsa verde, który pasuje do większości mięs i ryb. 

Zmiksuj mały pęczek bazylii, mięty i pietruszki, a także kapary, korniszony i łyżeczkę musztardy. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i miksuj, aż do uzyskania  jedwabiście gładkiego sosu, który można nakładać łyżką łyżką.

Jako marynata doskonale sprawdza się też majonez z odrobią czosnku, siekanego kopru i ziół. Tworzy ona nieprzywierającą do grilla osłonę, a także zapewnia mięsiwu dodatkowy kolor i smak

Kurczak, kiełbaski i burgery to niezawodne opcje, ale nie bój się myśleć nieszablonowo. Świetnie na grillu sprawdzi się boczek wieprzowy, do którego natarcia polecamy prostą pastę z soli, skórki z cytryny, szałwii i nasion kopru włoskiego. 

Triki 

Boczek najlepiej grillować na gorącym węglu drzewnym i tlącym się drewnie (najlepiej dębowym, jabłkowym lub migdałowym), obracając regularnie przez pierwszych 10-15 minut, a następnie umieszczając go na wyższej półce, aby kontynuować powolne grillowanie, aż potrawa osiągnie 92°C. Odstawić na 15-20 minut przed pokrojeniem w grube plastry. Jest pyszny z meksykańską salsą verde ze zwęglonych zielonych pomidorów, jalapeno, czosnku, kminku, limonki i kolendry. 

Jeśli chodzi o burgery, prostota jest najlepsza. Najlepiej użyć zwykłego mielonego mięsa wołowego do pasztecików. Żadnych innych składników, z wyjątkiem soli i czarnego pieprzu. Wybieraj najlepszą gatunkowo wołowinę, jaką możesz, z 20% zawartością tłuszczu. Gdy wołowina jest wyjątkowa, nie trzeba dodawać innych składników. Uformuj z niej kulki o wadze 90 g i rozbij je na rozgrzanej płycie do grillowaniai, aby stały się chrupiące z zewnątrz. Posyp serem amerykańskim i podawaj w miękkiej bułce ziemniaczanej lub mlecznej  z odrobiną surowej cebuli i korniszonów. Dodaj musztardę, majonez i ketchup według uznania. Proste.

Udkoo z kurczaka zostało stworzone do grillowania. Marynuj je przez noc w miodzie, sosie sojowym, oleju sezamowym, limonce, soku z cytryny, posiekanym chili i imbirze, aby uzyskać pikantny sos. Następnie grilluj go na niskim grillu z dymiącym drewnem i spryskuj wodą, gdy pojawiają się płomienie . Soczyste, brązowe mięso z kością dobrze przyjmuje dymny smak, a lekko przypalona skórka jest chrupiąca i pyszna

Jagnięcina jest jednym z najbardziej szlachetnych mięs do grillowania. Łopatka ma mnóstwo tłuszczu i tkanki łącznej, więc dobrze sprawdza się przy powolnym i wolnym pieczeniu. Grillowanie dobrej wielkości łopatki jagnięcej może zająć od 3,5 do 6 godzin. Zależy to m.in. od wielkości, mięsnej tuszy, sposobu hodowli zwierzęcia czy zawartości tłuszczu. Mięso jagnięce uwielbia dobre polewanie: pomaga to utrzymać przyjemną i wilgotną konsystencję oraz dodaje smaku. Wyjmij łopatkę jagnięcą z lodówki co najmniej godzinę przed opiekaniem – musi mieć temperaturę pokojową gdy kładziesz ją na grillu. Weź ostry nóż i lekko ponacinaj tłuszcz, aby stworzyć większą powierzchnię do nacierania i polewania sosem. Wmasuj oliwę z oliwek w naciętą łopatkę jagnięcą, a następnie obficie natrzyj mięso przyprawami. Piecz powoli! Nie dotykaj jagnięciny przez pierwszą godzinę, gdyż pomoże to utworzyć na mięsie pikantną skórkę i utrzymać wilgoć. Po pierwszej godzinie podlej mięso wytopionym tłuszczem. Zabieg ten powtarzaj co 45min. Jagnięcina jest gotowa, gdy po dotknięciu mięsa zobaczysz, jak odchodzi od kości. Wtedy możemy mówić o dużym sukcesie. Przykryj jagnięcinę luźno folią i dstaw na 30 minut, a następnie podawaj. 

Grillowanie warzyw to kolejna umiejętność warta szefa kuchni. Ważne, aby były najwyższej jakości.  Używaj organicznych odmian papryki, bakłażana, cukinii z lokalnych gospodarstw lub rynków upraw. Na początku polej je odrobiną oliwy z oliwek z dodatkiem przypraw. Ogień wydobędzie z nich  wspaniałe walory smakowe. Twarde warzywa korzenne zakop w węglu i gotuj powoli. Por możesz grillować w całości, aby aromat utrzymał się we wnętrzu liści. 

W przypadku cukinii, przekrój ją na pół i marynuj w sosie miętowym, a następnie grilluj i podawaj z pokruszoną fetą, aby uzyskać pyszny i świeży dodatek. Marynowane boczniaki królewskie są również wyśmienite, podobnie jak wolno pieczona cebula. Przekrój ją na pół  i usmaż na grillu. Jeśli chcesz, aby były miękkie i rozpadające się, zawsze możesz włozyć je na 20 min. do piekarnika.

Paliwo

Istnieją plusy i minusy wszystkich metod grillowania, ale drewno tworzy najlepsze płomienie i nadaje potrawom najlepszy smak.  Różne rodzaje drewna zapewniają różne rodzaje spalania – mieszanka brzozy, jesionu i jaworu zapewni idealne powolne i równomierne spalanie podczas grillowania. Użyj rozpałki i małych kawałków drewna (poniżej 20 cm), aby utworzyć stos, dodając większe kawałki drewna w miarę upływu czasu. Upewnij się jednak, że nie stos jest zbyt duży i zapewnij wystarczający przepływ powietrza, aby utrzymać powolne, równomierne spalanie.

Jeśli masz nowoczesny grill na węgiel drzewny, proces rozpalania jest znacznie szybszy, ale pamiętaj, że wytwarza on także mocniejszy smak – szczególnie w przypadku białych mięs i ryb. Aby go rozpalić, umieść węgiel drzewny na ruszcie, trzymając kawałki z dala od krawędzi, by utrzymać ogień pod kontrolą. Dodaj dwie lub trzy naturalne podpałki, aby uzyskać równomierny płomień. 

Po rozpaleniu odczekaj chwilę, zanim ułożysz mięs – olej lub tłuszcz mogą wywołać silne płomienie i spalą zewnętrzną stronę. Kiedy ogień zgaśnie i węgiel drzewny będzie miał szary kolor można rozpocząć grillowanie. Pamiętaj, że mięso musi mieć temperaturę pokojową. Nie owieraj zbyt często pokrywy, gdyż powoduje to utratę ciepła i wydłuża czas przygotowywania.

Z tą wiedzą tegoroczne grillowanie powinno wejść na wyższy poziom. Wykorzystaj tę wiedzę i zdobądź tytuł najlepszego grill mastera wśród znajomych i przyjaciół.

Nie chodzi o to, ile masz ubrań. Chodzi o to, czy naprawdę je nosisz i czy tworzą coś, co mówi „mam swój styl”, a nie „znowu założyłem to samo”. …
Nie chodzi o to, ile masz ubrań. Chodzi o to, czy naprawdę je nosisz i czy tworzą coś, co mówi „mam swój styl”, a nie „znowu założyłem to samo”. …
LIFESTYLE /
2024-06-19
Zdjęcia: unsplash.com
Materiał opracowany przy użyciu AI oraz zespołu redakcyjnego MALEMAG.
ZASTRZEŻENIE: Dokładamy wszelkich starań, aby zawsze podać prawidłowe źródło każdego obrazu, który używamy.
Jeśli uważasz, że podane źródło może być nieprawidłowe, skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@malemag.pl
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zapisz się do newslettera

Dołącz do społeczności MALEMAG. Zostań częścią pierwszego męskiego community, gdzie wymieniamy się wiedzą, doświadczeniami i inspiracjami!