Oto lista restauracji z gwiazdkami Michelin w całej Polsce:
Bottiglieria 1881, Kraków
Jedyna polska restauracja, która w latach 2023–2024 utrzymała dwie gwiazdki i zachowała je także w 2025 roku. Innych dwugwiazdkowych lokali na horyzoncie nie widać. To bezkompromisowy i doskonale skonstruowany fine dining, oparty na produktach z Małopolski, z precyzyjnie dobranymi, wyrazistymi kompozycjami. Kuchnia lokalna, elegancka i dopracowana, czerpie z nordyckiego minimalizmu i trendów współczesnych paryskich neobistro.
Hub.Praga, Warszawa
Błyskotliwy, szczery i niezwykle utalentowany fine dining. Szef kuchni i współwłaściciel Hubu, Witek Iwański, potrafi opowiadać hipnotyzujące historie za pomocą jedzenia, a przy tym przyciąga wyjątkową publiczność, która z roku na rok śledzi rozwój tej kuchni. Jedyna nowa gwiazdka w Polsce w 2025 roku.
Rozbrat 20, Warszawa
Podobnie jak w ubiegłym roku, restauracja utrzymała gwiazdkę Michelin. Szef kuchni Bartosz Szymczak nie przestaje zaskakiwać warszawskiej publiczności, stawiając na oryginalne połączenia smaków, które określa jako „Modern Polish Cooking”.
Nuta, Warszawa
Miejsce, gdzie w jednej kuchni spotykają się polskie i włoskie inspiracje, przyprawione szczyptą azjatyckich akcentów i odważnymi pomysłami szefa kuchni, Andrea Camastry. Jeden z obowiązkowych punktów kulinarnych stolicy.
Giewont, Kościelisko
Zeszłoroczny debiutant, który zrobił sporo szumu w 2024 roku. Restauracja z panoramicznym widokiem na Tatry, sezonowym menu degustacyjnym i produktami od lokalnych dostawców.
Arco by Paco Pérez, Gdańsk
Restauracja mieszcząca się na 33. piętrze wieżowca i zarazem pierwsza gwiazdka Michelin w Gdańsku. Poza spektakularnym widokiem na Bałtyk, serwuje się tu nowoczesną kuchnię śródziemnomorską, łącząc trendy hiszpańskie i włoskie z bazą w postaci polskich produktów.
Muga, Poznań
Podobnie jak w ubiegłym roku, „Muga” utrzymała swoją jedną gwiazdkę i wciąż pozostaje najważniejszą kulinarną adresą Poznania. W menu wyraźny ukłon w stronę klasycznej kuchni francuskiej, ale w nowoczesnym, autorskim wydaniu.
Poniżej lista warszawskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin, a na samym końcu – krótka legenda wyjaśniająca, co oznaczają gwiazdki i pozostałe symbole.
Bib Gourmand (doskonały stosunek jakości do ceny):
- Kieliszki na Próżnej – ul. Próżna 12
- alewino – ul. Mokotowska 48
- Le Braci – ul. Górnośląska 24
- Kontakt – ul. Sandomierska 13
- Koneser Grill – ul. Ząbkowska 29
- Ceviche Bar – ul. Twarda 2–4
Wzmianki w przewodniku – otrzymują je restauracje, które prezentują bardzo dobry poziom, ale nie spełniają wszystkich kryteriów, by otrzymać gwiazdkę:
- Butchery & Wine – ul. Żurawia 22
- Europejski Grill – ul. Krakowskie Przedmieście 13
- Epoka – ul. Ossolińskich 3
- Wyraj – ul. Krochmalna 59/lok U2
- Muzealna – al. Jerozolimskie 3
- Bez Gwiazdek – ul. Wiślana 8
- Nolita – ul. Wilcza 46
- Dyletanci – ul. Koszykowa 47
- Tuna – ul. Elektryczna 2
- The Farm – ul. Mokotowska 8
- Noriko Omakase – ul. Mińska 45, lok. 204u
- La Luce – ul. Poznańska 37
- Rusiko – ul. Wierzbowa 11
- Źródło – ul. Targowa 81
Co oznaczają gwiazdki i symbole w przewodniku Michelin:
Materiał źródłowy – https://www.instagram.com/biteme.warsaw/
Materiał źródłowy autorstwa: @biteme.warsaw