Korzyści zdrowotne
Czerwone wino zawiera związki fenolowe, flawonoidy i resweratrol, które mogą przynosić korzyści zdrowotne, takie jak ochrona przed chorobami serca i działanie przeciwzapalne.
Cena wina
Sposób produkcji wina wpływa na jego cenę. Jeśli uprawa winogron jest szczególnie trudna lub wymaga kilku lat dojrzewania lub użycia drogiego sprzętu, takiego jak dębowe beczki, ostateczny koszt wina będzie wyższy. Jednak oprócz względów praktycznych i logistycznych, szalenie drogie wina opierają się na mieszance reputacji i historii, kultowego statusu i uznanej popularności.
Bukiet wina
Bukiet wina odnosi się do złożonej gamy aromatów i zapachów, które można wyczuć podczas degustacji. Składa się on z różnorodnych nut zapachowych, takich jak owoce, kwiaty, przyprawy, drewno czy zioła. Jest efektem interakcji pomiędzy składnikami chemicznymi wina, procesem fermentacji i dojrzewania, a także warunkami przechowywania. Jest to istotny element oceny wina, który może dostarczyć informacji o jego jakości, pochodzeniu i charakterze.
Porównanie wina do mleka
Najłatwiejszym sposobem myślenia o winie jest porównanie go do mleka. Lekkie jest podobne do odtłuszczonego, średnie do półtłustego, a pełne do pełnotłustego. Przykładem wina lekkiego jest pinot noir, merlot jest średni, a wino o pełnym bukiecie to cabinet sauvignon.
Oddychanie wina
To, czy wino powinno „oddychać”, jest przedmiotem dyskusji. Głównymi powodami, dla których otwiera się butelekę wina i pozwala winu “odetchnąć” jest oddzielenie wina od osadu na dnie lub wpuszczenie tlenu, aby pomóc winu „otworzyć się”. Istnieje przekonanie, że wszystkie stare, czerwone wina powinny być dekantowane, ale może to przynieść więcej szkody niż pożytku, ponieważ wystawienie ich na działanie zbyt dużej ilości tlenu może sprawić, że szybko wyblakną. Jedynym przypadkiem, w którym dekantujemy wino dla smaku, jest sytuacja, kiedy po otwarciu pachnie ono zgniłymi jajami lub siarką. Zdarza się to czasami w wyniku produkcji wina w hermetycznych warunkach, a dostarczenie mu powietrza często rozwiązuje problem. Jeśli jednak jesteś fanem pozwalania winu oddychać, to samo wyjęcie korka lub odkręcenie wieczka nic nie da, ponieważ ilość wina mająca kontakt z powietrzem jest minimalna. Przelej całość do karafki, dzbanka, wazonu – nie ma to większego znaczenia, pamiętaj tylko, że im szersze naczynie, tym większy kontakt z powietrzem i tym szybciej zmieni się profil aromatyczno-smakowy wina.
Wybór wina w restauracji
Jeśli naprawdę nie wiesz, co wybrać z karty win w restauracji, wybierz czerwone wino domowe. Postrzeganie wina domowego zmieniło się nieco na przestrzeni lat, ale pierwotnie było to wino, któremu restauracja lub bar zawdzięcza swoją nazwę i reputację jako wino dobrej jakości, lubiane przez gości i niekoniecznie najtańsze.
Dopasowanie wina do jedzenia
Czerwone wina mają szeroki zakres cech, które można dopasować do jedzenia – z łatwością można znaleźć wino dobre na każdą okazję. Czerwone może pasować do pikantnej kuchni, aromatycznych potraw, słodkich dań, a nawet ryb.
Serwowanie czerwonego wina
To, jak i w czym podajemy czerwone wino, ma znaczenie. Na przykład, jeśli dno kieliszka jest szersze niż krawędź, aromaty gromadzą się bliżej siebie, dzięki czemu wino ma lepszy zapach. Oto parę sommelierskich rekomendacji…
Dla początkujących
- Morande Reserva One to One Pais 2019: To wino ze szczepu pais jest świetną alternatywą dla miłośników beaujolais i pinot noir. Lekkie, z aromatami czerwonych wiśni i malin oraz odrobiną przypraw na finiszu, świetnie nadaje się do deski wędlin.
- Davy’s No 1 House Red: Kiedy firma taka jak Davy’s umieszcza swoją nazwę na butelce, wiadomo, że wino będzie dobre. Mieszanka gamay, grenache i shiraz, to soczyste, łatwe do picia wino o charakterystyce czerwonych jagód i średnim bukiecie. To też świetne wino do posiłków takich jak quesadillas czy grillowane warzywa.
- Primitivo Appassimento Carlomagno: Primitivo to w rzeczywistości ten sam szczep co zinfandel, który znany jest z aromatu czarnych owoców i wysokiej zawartości alkoholu. Wino to ma jednak dodatkowy wymiar, ponieważ jest wytwarzane w stylu „appassimento”, w którym winogrona są zbierane, a następnie suszone na słomianych matach na słońcu. Podobnie jak w przypadku suszonych pomidorów, koncentruje to smaki, w wyniku czego powstaje bardzo dojrzałe, miękkie wino z delikatną słodką przyprawą. Pasuje do dojrzałych serów i curry.
Dla średnio zaawansowanych
- Château Capendu La Comelle Corbières: Mieszanka szczepów carignan i grenache noir, pełna wiśni i czerwonych owoców. Słynne wina z Corbieres (w Langwedocji-Roussillon) mają lekko pikantną nutę w postaci ziół – ale jest tu też odrobina wanilii i nuta przypraw. Ponadto, jest to świetny stosunek jakości do ceny. Idealnie pasuje do zimowych gulaszy.
- Sainsbury’s Taste the Difference Marzemino Trentino: Jest to kolejna stosunkowo nieznana odmiana, która pochodzi z regionu Trentino. Świetne wino dla tych, którzy szukają czegoś lżejszego i bardziej orzeźwiającego. Ma dość wysoką kwasowość, co oznacza, że będzie idealnie pasować do dań na bazie pomidorów.
- Salvaje del Moncayo Garnacha 2018: Jest to wino, którego powinieneś spróbować, jeśli jesteś fanem côtes du rhône. Ma nuty czerwonych owoców i kwiatów. Najlepiej podawać je z daniami z bakłażana.
Dla zaawansowanych
- Domaine Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py: Może się wydawać, że to bardzo drogie wino jak na beaujolais, ale to towar z najwyższej półki. Obszar Côte du Py znajduje się w najwyższym punkcie Morgon, na szczycie wygasłego wulkanu, w którym czarne gleby wytwarzają złożone, strukturalne i bogate wina. To wino to niesamowita ekspresja beaujolais, pełna ciemnych wiśni, jeżyn, lukrecji i leśnych zapachów.
- Nr 1 IPW Chianti Classico Riserva: Zgodnie ze swoją nazwą, to wino jest prawdziwym klasykiem. Wytwarzane przez prestiżową Piccini Estate, dojrzewa przez co najmniej dwa lata, wytwarzając delikatne zapachy płatków róży i słodkich przypraw oraz smaki śliwki, wiśni i suszonego rozmarynu, w połączeniu z subtelną dębowością, która nadaje strukturę i elegancję. To Toskania w kieliszku i idealny partner dla pieczonej jagnięciny.